Tour de France 2022 - ikoniska Grand Touren
På fredag den 1 juli är det dags för ett av världens allra största idrottsevenemang. De 21 etapperna i Tour de France lockar allt som oftast storpublik både bredvid vägarna och även i sofforna framför tv.
I fjol vann slovenen Pogačar totalen dryga fem minuter före dansken Vingegaard. Dessa två tillsammans med fjolårets vinnares landsman, Roglic, är favoriter till att bära den gula tröjan på Ehamps-Élysées när TdF avslutas.
Årets tour startar i Danmark med en kort prolog på 13 km när varje cyklist kör ett individuellt tempolopp där italienaren, Ganna, är stor favorit till etappsegern som en väldigt stark ensamvarg.
Klungan stannar kvar i Danmark för två platta etapper där spurtarna får sina första chanser att ta en prestigefylld etappseger. Efter en trio inledande turer i vårt grannland tar cyklisterna en vilodag när de ska förflytta sig till Frankrike där givetvis merparten av dagarna kommer att tillbringas, förutom några avstickare till Belgien och Schweiz.
Nyckeletapper:
Etapp 5
Vid en första anblick ser inte etapp 5 ut som något klurigt med en platt profil, men låt är inte luras då dryga 15 km består av kullersten. Favoriterna till att vinna den gula tröjan trivs vanligtvis inte alls bra på detta obekväma underlag som även ger en hög risk för punkteringar. Här gäller det att Pogačar och övriga konkurrenter får god hjälp av sina hjälpryttare att ta sig igenom denna etapp smärtfritt.
Etapp 9
Etapp 9 som går av stapeln den 10 juli är klungans första riktiga test efter ett gäng lite lättare turer med kortare klättringen. Cyklisterna startar dagen i Schweiz och ska ta sig till Châtel precis innanför den franska gränsen. Gänget ska ta sig över två kategori 1-berg vilket är den nästa högsta nivån, där HC-kategori är allra tuffast. Det är här är inte en dag som cyklisterna kan avgöra totalen, men den gamla klyschan gäller verkligen, ”idag vinner man inte tour de france, men man kan förlora den”.
Etapp 11
Etapp 11 ska trampas igenom den 13 juli, här blir det ett rejält test för cyklisterna när de ska ta sig över två HC-kategori berg. Innan dessa två stigningar är benen redan lite möra efter ett kategori 2 och kategori 1-berg. Denna dag kan vi få ett första tecken på vilka klättrare som verkligen prickat formen bäst. Col du Galibier är en av de klassiska stigningarna som ska passeras under dagen, en av favoriterna till slutseger, Roglic, trivs bra uppför här då han 2017 vann etappen med målgång på toppen.
Etapp 12
Dagen efter tuffa etapp 11 ska cyklisterna ut på ”The Queen Stage”, här har favoriterna inte råd med en dålig dag för då kan verkligen minuterna ticka iväg. Likt igår ska de ta sig över klassiska Col du Galibier, men dryga 13 mil senare ska hjältarna ta sig an en än mer klassisk klättring. Alpe d` Huez är en av cykelvärldens mest episka stigningar. De 21 serpentin svängarna som ska ta ryttarna upp till toppen är en klassisk syn. Fansen som står längst med vägen blir som galna när ledarna passerar, upp mot en halv miljon åskådare sägs heja på de trötta cyklisterna upp mot toppen. Värt att notera är att dagens datum är 14 juli, alltså Bastille Day tillika fransmännens nationaldag. Just denna dag är såklart lite extra prestigefylld för alla fransmän att vinna, så vi lär få se en hel del aktivitet från hemmagrabbarna.
Etapp 18
Efter några enklare dagar på pappret är det återigen dags för klungan att bestiga hela två HC-kategori berg. Emellan dessa toppar ska de dessutom ta sig över ett kategori 1-berg. Etappen avslutas med bestigningen av Hautacam som är en stigning på strax över 17 km med en snittlutning på 7.8 procent. Detta är sjätte gången berget finns på i Tour de France, i år är det dessutom sista berget klungan ska ta sig över. Med andra ord är det sista chansen för bergsklättrarna att verkligen skapa tid att ta ett rejält grepp om den gula tröjan.
Etapp 20
Nu har vi tagit oss hela vägen till tävlingens näst sista dag, här ska det hela avgöras. Nu är det en för en när 40 km individuella tempoetapp ska cyklas. De vanligtvis starka tempocyklisterna har inte samma fördel nu med dryga 300 mil i benen på de senaste tre veckorna. Här är det herrarna som har mest krut kvar i benen som försöker sno åt sig en etappseger och förhoppningsvis är det jämnt i totalen så vi får se en kamp om den gula tröjan ända in på slutet.
Favoriter till gula tröjan:
Tadej Pogačar
Stortalangen jagar sin tredje raka Tour de France-seger, och slovenen är favorit även i år. Han laddade upp inför Grand Touren med att vinna totalen i Tour of Slovenia framför stallkollegan, Majka. Polacken finns med i laget till TdF och blir en av Tadejs viktigaste hjälpryttare i bergen. Klarar han sig undan punkteringar i taskiga lägen och otäcka vurpor talar mycket för en ny gultröja i samlingen.
Primož Roglič
Jonas Vingegaard
Duon från Jumbo-Visma räknas som Pogačars främsta utmanare till totalsegern. Dansken var tvåa i storloppet förra året, men han var hela fem minuter efter vinnare. Året innan dess, alltså 2020 så var det istället Roglic som utmanade om segern, men fick se sig slagen med bara 59 sekunder. Deras uppladdning inför årets tur runt Frankrike har dock inte varit optimal, då Covid-19 har sökt sig in i truppen även om dessa herrar har klarat sig undan hittills. Med två så starka utmanare i samma team finns chansen att sätta extra mycket press på Pogačar genom att attackera gång på gång i bergen.
Outsiders
Geraint Thomas
Rutinerade Thomas visade form i Tour de Suisse härom veckan när han vann totalen, dryga minuten före Higuita. Britten har ett stabilt lag bakom sig med bergsklättrare i Daniel Martinez som själv kan skapa tid i stigningarna. Adam Yates och Michal Kwiatkowski är två andra herrar som ska försöka lotsa sin lagkamrat till succé.
Ben O`Connor
O`Connor var fyra i fjol, men har tagit kliv i sin utveckling och hoppas närma sig toppen. Ben visade fin form i Criterium du Dauphiné där han blev trea bakom två av favoriterna i detta lopp. Han har dock inte riktigt lika starkt lag bakom sig då det mer eller mindre bara är Bob Jungels som kan assistera i de tunga uppförsbackarna.
Kampen om den gröna tröjan. De allra bästa spurtarna gör upp om den åtråvärda gröna tröjan. Där flest poäng finns att hämta på de platta etapperna som är upplagda för en klungspurt, mest ikoniska är sista etappen när loppet avslutas på Champs-Élysées i Paris.
Wout von Aert
Wout är solklar favorit att bli bästa spurtare i år, han har tidigare vunnit totalt sex etapper i Tour de France och har visat fin form hela våren. Både i Paris-Nice och Criterium du Dauphiné vann han den gröna tröjan.
Jasper Philipsen
Ynglingen från Alpecin-Fenix besitter en härlig toppfart och med ångvälten van der Poel i laget har han en av världens starkaste medhjälpare de sista kilometerna innan spurten tar fart. Han visade klass i höstas när han vann två etapper i Vueltan innan han fick kasta in handduken.
Fabio Jakobsen
Fabio är en annan utmanare till spurtsegrarna, han kör för Quick-Step som är ett lag som alltid har haft fokus på spurterna ända sedan Tom Boonens glansdagar i laget. Jakobsen vet hur det är att spurtslå storfavoriten von Aert då nederländarna var först i mål på etapp 2 i Paris-Nice tidigare i år precis före Wout.
Prickiga klättrartröjan är en klassisk syn på de höga topparna i touren och de senaste åren har även totalvinnaren snott åt sig denna tröja. Men det finns säkert några fransmän som vill försöka bjuda upp till kamp och attackera hej vilt i alperna.
Julian Alaphilippe vann till exempel tröjan 2018 och vill säkert göra ett nytt försök i år. Även
Guillaume Martin som vann likande tröja i Vueltan i fjol drömmer säkert om att få ta på sig tröjan framför triumfbågen när loppets sista kilometrar är avklarade.
Speltips:
Jag har bläddrat igenom Svenska Spels oddskatalog inför starten av TdF och fastnat för ett topp-3-spel. Geraint Thomas ger fina 4.50 för att sno åt sig en podium plats i totalen. Britten visade storslagen form för två veckor sedan när han vann Tour de Suisse. Han har nödvändig rutin och har tidigare både vunnit samt blivit två i världens största cykellopp. 36-åringen har även rätt virke innanför pannan när det gäller att cykla själv mot klockan, så på tourens näst sista dag tror jag han kan plocka in värdefulla sekunder för att säkra sin podiumplats på det individuella tempoloppet. Vingegaard och Roglic är duon från samma stall som främst utmanar mitt spel, men med två så starka cyklister i samma lag så kommer troligen en tillslut få agera hjälpryttare och då blir det svårt att sno åt sig en topp-3 placering.
På med hjälmen och ladda upp med mycket vatten, kaffe och gofika för att lyssna när klassiska kommentatorerna Vacchi samt Adamsson lotsar oss igenom Frankrike och deras vackra natur samt bedårade byggnader.