Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2016-02-24, 15:26   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 879
Sharp$: 3522
Standard

V86-statistik 24/2 Jens Sjöden


Inför en typisk V86-omgång finns, efter strykningar, 221 miljoner kombinationer att ta hänsyn till. Spelarens uppgift är att lista ut vilken av dessa som slutligen blir den rätta raden.
Svårt och tidsödande. Men det går att underlätta uppgiften betydligt. En titt i statistiken visar att det inte alls är ovanligt att omgångarna är så lätta som den i onsdags: Alla vinnare rankas 1-5. I genomsnitt startar elva hästar i ett V86-lopp. Streckar man bara fem per lopp är inlämningskostnaden nere i 97 700 kronor. Fortfarande mycket, men greppbart på ett helt annat sätt.
Tittar man närmare på de rätta raderna, finner man att det är just bara en vinnare som är femterankad. Minst två är favoriter varje gång och minst någon är andrahandare. Mer än två fjärdehandare blir det inte. Att lämna in de nu återstående raderna kostar 13 216 kronor per omgång.

Förra veckan fick man 308 609 kronor tillbaks. Det blev en likadan rad 13 januari, men då stannade utdelningen vid 94 217 kronor. Månaden innan så vann man 157 288 kronor den 2 december och 23 629 kronor två veckor senare. 21 oktober vann man 832 237 kronor. Toppvinsten härstammar från 2 juli 2014 då man vann 1,6 miljoner.
Skulle man spelat med det här upplägget, för 13 216 kronor i veckan, under V86-spelets hela livstid så hade insatsdelen uppgått till 2,8 miljoner under de 213 omgångarna – pengar man fått tillbaka med god ränta.

Utöver lönsamheten finns två stora fördelar:
1) Det är otroligt mycket mindre tidsödande att bara behöva analysera fem hästar per lopp!
2) Man behöver inte kunna ett skvatt om någon häst. Bara läs av spelarranken och lämna in!
I verkligheten är 13 papp i veckan för mycket för de flesta. Men i verkligheten kan de flesta också någonting. Kanske vill man ta bort någon av de 40 hästar som spelarranken tagit med, och kanske kan man rentav sätta en spik. Då är inlämningskostnaden nere i en bråkdel, realistisk för många.

Hur kan det då vara så här? En bidragande orsak är överspel på skrällkombinationer. En genomsnittlig V86-omgång finns mer än 100 miljoner ”0A-kombinationer”, alltså rader utan favoritseger i sig. Alla dessa rader har tillsammans en vinstchans om 1,9 procent och är fantastiskt olönsamma spelobjekt. Leker man med tanken att man skulle spelat dessa, hade det kostat mer än fem miljarder.

Man hade vunnit vid fyra tillfällen, sammanlagt knappt 16 miljoner (tack vare en dubbeljackpot!). Bara ungefär tre promille av insatserna kommer i retur. Efter mer än fyra års spelande täcker de sammanlagda vinsterna inte en veckas insats.
Överspel på ”för svåra” rader frigör pengar som gör att enkla rader ibland kan betala riktigt bra. Favoritbefriade rader skulle behöva betala 1,4 miljarder i snitt då de slår in, något som är omöjligt då omsättningen inte medger detta.

I Statistikbibeln V86 finns på sidorna 32-52 mer djuplodande siffror, som bjuder på en hel del intressanta insikter kring V86-spelet. Den kan beställas via http://statistikbibelnv86.prenservice.se/

V86-1: Två tillägg, stayerdistans
Vid sådana här propositioner tittar man först på de längst bak, som är mycket gynnade och dessutom underspelas. Den här gången kan man avfärda två, men 11 High Bridge är intressant. Han gör första starten i ny regi och kommer från utlandsstarter, två faktorer som båda generellt indikerar förhöjda tal för såväl spelbarhet som segerchans. Chansen är svårbedömd, men man kan känna sig trygg i att den är högre än de två procent som spelet säger.

Bästa hästen är 9 Chip Dealer – åtminstone en bra dag. Senast hade han en hopplös uppgift i V75-mästaren, samma som Commander Crowe misslyckades med då han stod på topp. Nollan senast är alltså inte så mycket att bry sig om, och innan det vann han ju – i ny regi! Och nu går loppet på Bergsåker igen, där han inte förlorat på två år.
Bästa chansen kan ändå 7 Raz MacKenzie ha, då han är jämnare. Prestationen senast indikerade att han kommer att prestera på topp idag.
Det här är första gången som Roger Nilsson sitter upp bakom en V86-favorit.

V86-2: Autostart, medeldistans, hög klass
3 Mr Vox sitter i spets på några steg. I den positionen har han redan vunnit 16 (!) lopp, bland annat en (förvisso svag) silverdivision för tre starter sedan. Rätt att spetshästen är favorit på spelet.
5 Coco de Vie är bästa hästen och har bästa spåret. Hon har mest startpoäng också – tre starka faktorer som talar för vinst. Inte så mycket sämre chans än favoriten i ett mycket ojämnt lopp.
4 Västerbo Paymyday vann Silver i december, närmast före Jonathan Palema (som vinner på lördag) i ett lopp där Usain Henna var favorit före just 3 Mr Vox. Det här loppet är mycket enklare! Tur i spårlottningen och bra kusk – han hade kunnat få tipset för någon månad sedan, men nu är jag lite mer osäker på form hos såväl individ som stall. Hursomhelst en-av-tre!

V86-3: Autostart, kort distans, mellanklass
4 Dreamer Doc har gått segerlös i 23 starter 2014-16. När han senast vann var det på just Bergsåker, och faktiskt i ett tuffare lopp än detta! Den här gången är det kort distans vilket säkert gynnar honom, men det avgörande för tipset är ju spetsgarantin. Hästen visade toppform från dödens senast och borde inte förlora mot så här enkelt motstånd från ledningen. Lutningen 3-11-7 ser ju inte så rolig ut, men hästar med sådan profil brukar gå lite extra bra i spets.

5 Höwings Star har toppläget, som så ofta avgör lopp av den här typen. Senast var han fyra i mål från ledningen, men fick andraplatsen efter två diskningar. Då var det vinterbana. Även han har en ickevinnarprofil, och då han lär få en tyngre, utvändig löpning så får han stå tillbaka i tipset.
2 Demo har det tredje toppspåret och är andrahandare i spetsstriden. Jag hade tänkt lämna honom, men då det står två procent och omgången i övrigt är föga streckkrävande så får han ett lyxstreck. Klart han vinner oftare än två gånger på hundra i alla fall, det här är ett billigt lopp.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 4, 7
6 Route Sixty Six övertar spets och vinner.

V86-5: Ett tillägg, lång distans, kallblod
Då man verkar vara lite tveksam till att köra i ledningen med 1 Junifaks, så tippas 4 Qravatt före. Dessa är bättre än de andra på startvolten.
8 Art Kjarvald är bättre än alla. Man ligger jätte-lågt från stallet men jag misstänker att det ändå kan vara rätt favorit. Det är inte uppenbart om man ska tippa ”bästa hästen” eller spetshästen när det är kallblodslopp. Men kallblod, lång distans, hög klass och få startande är faktorer som tyder på att skrällrisken är minimal. Sparlopp!
Det här är första gången som Ove A Lindqvist sitter upp bakom en V86-favorit.

V86-6: Autostart, lång distans, låg klass
När man ser en tolva högst upp i strecklistan (”spellistan” känns så Spotify) så vet man att det är lång distans. Det sitter djupt rotat i spelarna det där, att ”läget inte spelar så stor roll när det är lång distans”. På sidan 59 (i Statistikbibeln V86) kan man se, att man hittills aldrig – efter snart 600 lopp - favoritspelat en häst med bricka 12 då distansen varit 1640. Över medeldistans (sidan 85) har det hänt 17 gånger, på numer närmare tusen lopp under 2000-talet. Över lång distans däremot (sidan 122) spelar man gärna 12:an! I var 13:e start blir den med bricka tolv favorit. Det är enligt spelarna ett bättre spår än 2, 8, 9, 10 och 11.

Det där med att ”läget spelar mindre roll över lång distans” är en myt. Bakspåren vinner oftare både över kort distans och över medeldistans. Spår 12 över 2640a är rejält handikappande – och faktiskt överspelat! Över långa distanser är det viktigt att trava på innerspår, men är man favorit från bakspår får man ofta tugga på i spåren och infriandesiffrorna blir svaga.
12 Cash Lane blir favorit för att han är bästa hästen, och för att spelarna tror att ”läget inte spelar någon roll”. Normalt har andrahandaren och spetshästen 4 Saxoi en tydligt bättre segerchans. Hursomhelst ett tvåhästarslopp!


V86-7: Autostart, lång distans, låg klass. Strukna: 1, 6
Bästa hästen 9 Balzac du Chatelet har galopperat tre gånger i rad. Att han är ”klar” om felfri spelar då mindre roll – efter att ha blivit nedstruken till bästa spåret sitter 7 Hot Pride i ledningen och som bekant har spetshästen alltid bättre chans än ”bästa hästen”. Det är extra tydligt i ett lopp som detta. Hursomhelst ännu en tydlig tvåhästarslösning på spelet!
Den som släpper ledningen är mest troligt 4 Oleander Face. Tvilling!

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp
Jag brukar säga, att V86 är som V75 med 25 öres radpris. Man får ett lopp gratis. Så är det den här gången också: Bästa hästen, bästa spåret, bästa formen.
Omgångens största favorit är ofta underspelad i förhållande till chans. Ifjol vann den 35 gånger av 50, 70 procent.
Som kuriosa kan noteras, att favoritsegrar såväl inlett som avslutat V86:orna fyra gånger i rad på slutet. Skräller gör det ”aldrig” i sista avdelningen; senast var i september.

13 jan 1 skräll 82 000 kr
20 jan 0 skrällar 24 000 kr
27 jan 0 skrällar 3 000 kr
3 feb 0 skrällar 2 000 kr
10 feb 1 skräll 7 000 kr
17 feb 1 skräll 287 000 kr

Så har resultaten sett ut på slutet. Inför varje omgång ställer man sig samma fråga: Blir det någon skräll, och i så fall, var kommer den?
V86 är ett fantastiskt spel på så vis, att det knappt behövs någonting för att det ska bli bra utdelning. Både då utdelningen blev 82’ och senast, då den gav 287’, så var skrällen av allra mildaste sort: En femtehandare. Senast var det verkligen på gränsen, det skilde bara 3,4 promille, för att Swing Kronos skulle vara fjärderankad. Med hyfsat höga åtta procent var hästen ändå minst spelad i omgången.
Man behöver inte leta jätteskrällar och man behöver heller inte vara rädd för att spika favoriter, det är det nämligen så många andra som är, att V86 betalar bra ändå - även på triviala rader.

Det har gått sex omgångar i rad utan ”riktig” skräll. Det är snart dags för en ny Piggybank: En sådan skräll man bara kan hitta genom att ha garderat i rätt lopp. När de dyker upp blir det lätt miljonutdelning.
Jag tycker inte det ser ut som en skrällomgång idag. Statistiken visar att V86 X-press ger som lägst utdelning då Bergsåker är medarrangör. Varannan gång blir det sexrättsjackpot, och idag är nog en sådan gång.
Jag har gjort ett system som ser starkt ut, trots få rader:

9, 7, 6, 11, 4, 3
3, 5, 4
4, 5, 2
6 Route Sixty Six
8, 4, 1, 6, 10
4, 12
7, 9
5 Elvira Diablo
240 kronor

Utdelningsmässigt överraskar V86 ofta positivt, och det där ska kunna ge mer än tio gånger insatsen tillbaks. Man kan lägga in det i Joker också och kräva 0-1 skrällar, vilket ju är ett minst sagt troligt utfall. Då stannar inlämningskostnaden vid 114 kronor. Lycka till med spelbesluten!

Källa: http://www.travronden.se/blogg/jens-...kbloggenv86-43
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Torstens (+10)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2016-02-24, 16:49   #2
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 4 733
Sharp$: 1133
Standard

JS håller numera en jämn och hög kvalitet i sina krönikor.

Den här veckan finns det bara en detalj som jag anser vara vilseledande och det är resonemanget kring 0A-rader.

JS räknar med att man spelar ALLA sådana rader. Även såna med 10-rankade i alla lopp.

Slutsatsen att 0A-raderna därmed inte är lönsamma i längden är därför totalt felaktig.

Det är ju varje enskild rads sannolikhet som ska vägas mot den potentiella utdelningen. Det betyder att de rader där man värderar vinstchansen för flertalet hästar högre än insatsfördelningen så kommer man att ha ett övervärde. Detta alldeles oavsett om raden innehåller 0A eller 2A eller vilken rank som helst.

Att rader utan favoriter är sällsynta stämmer självklart. Men att de per automatik skulle ha negativt EV stämmer helt enkelt inte. JS förenklade modell är i det här fallet så felaktig den kan bli.
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td