Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-10-03, 18:13   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 879
Sharp$: 3526
Standard

V75-statistik 4/10 Jens Sjöden


Det lilla 8 kr-systemet i lördags fick rätt i garderingsloppen, men fel på alla spikarna.
6 Quantanamera i V75-5 var den enda som stod för det annars vanligaste förlustscenariot: Galopp.
4 Calvin Borel i V75-4 förlorade på det mest sällsynta (mätbara) sättet: Det fanns en motståndare som helt enkelt var mycket bättre, utan att man kunnat gissa detta på förhand. Så förlorar man bara någonstans mellan 1/20 och 1/10. Calvin presterade i nivå med förväntningarna och det var långt ned till trean i mål, den upphaussade andrahandaren Twilight Magic.
5 Raz Mackenzie (V75-2) förlorade på ett sätt så ovanligt att det knappt är mätbart. Han släppte ledningen efter halva loppet. Det naturliga straffet kom strax senare: Han blev dragen sist av en trött häst. Här spelar kusken in också. Med en kusk utanför ”de fyra stora” i tät, så kommer en av de fyra och överfaller. Så gör man inte mot varandra, tvärtom kan man bjuda på lite tjänster och ha igen det i nästa lopp. Fenomenet märks speciellt just på Solvalla.
Mer om förlustscenarios står att läsa på sidan 14.

I V75-1 och V75-3 hade jag effektiva tvåhästarslås: Bästa hästen + spetshästen. Först vann spetshästen, nästa gång var On Track Piraten helt enkelt bara bäst. Kan man bara identifiera de två på förhand så har man ett enormt försprång på spelet.

Al Dente fick inte något historiskt stort favoritskap i söndags. 71% räckte bara till en elfteplats på årets topplista. Av de elva starkaste favoriterna i år har sex infriat och fem fallit. Det är värt att påminna sig själv om, att hur säker en spik än ser ut på förhand, så är det oerhört sällsynt att en häst har större chans att vinna än förlora.

Årets allra svagaste favoriter har varit spelade i intervallet 17-20%. Sådana har det funnits 19 av, och 9 av dem har infriat: 47%. Med ett så litet underlag skulle noteringen kunnat vara en slump, men på sidan 40 finns statistik som sammanställer alla tidigare år. Där är underlaget stort och man ser samma mönster även där: De allra svagaste favoriterna (de med 15-20 spelprocent) segrar i avsevärt högre grad än de är spelade. Spelarna har på senare år blivit mycket duktigare på att välja ”rätt” favorit i jämna lopp. I den här gruppen har det ofta varit favoritbyten den allra sista timmen innan spelet stängde – och de som får ökat förtroende precis innan start brukar vinna helt enkelt!

Danielle var spelad till 0.62% och därmed årets största V75-skräll. På samma V75-rad fanns också Je t’Aime Express spelad till 0.80%. Unikt naturligtvis med två sådana enorma skrällar i samma omgång – och så blev det förstås jackpot.

V75-omsättningen under helgen var en besvikelse. 89 miljoner under lördagen ”borde” varit över 100 miljoner en sådan jackpotomgång. Förra hösten låg jackpotomsättningarna på 100+. Förklaringen kan vara ganska enkel: Under jackpotomgångarna brukade spelet V7 omsätta över 10 miljoner. Det är dessa spelare man tappat sedan man förbjöd den spelformen.

Söndagen omsatte 33.43 miljoner i år och 33.96 miljoner förra året. Röda siffror och ett litet tapp på 1.6% kan tyckas vid första anblicken.
Men förklaringen är densamma igen: Under fjolårets omgång fick man spela V7. 3.07 miljoner omsattes på det spelet och alltså 30.89 miljoner på ”vanliga” V75. Omsättningen hos de senare steg alltså med 8.2% i år. Intresset för travspel är egentligen i stigande, inte i avtagande som man kan tro vid en första titt. Det är omsättningsdämpande regeländringar som ligger bakom de röda siffrorna.

Så var det dags för Hagmyrens årliga V75-omgång! Jämna år brukar den avgöras i oktober, som nu. På sidan 268 finns banspecifik statistik för Hagmyren. Där ser man ett intressant mönster: I oktoberomgångarna vinns bara 32% av loppen från spets, medan 29% av vinnarna kommer bakifrån. Det kan jämföras med noteringen för våromgångarna, där 68% av loppen vinns från ledningen, och bara 7% bakifrån!

När startlistorna släpptes, fanns det 46.7 miljoner tänkbara kombinationer för Spelarna att ta hänsyn till. Efter sju strykningar återstår 26.5 miljoner. Det är en ganska påtaglig förändring av svårighetsgraden, värd att ta hänsyn till! Knappt 6/10 av raderna är kvar. Ju färre kombinationer det finns att välja bland, desto större risk för låg utdelning.

Det kostar alltså drygt 13 miljoner att helgardera alla lopp – och det kan löna sig. Hittills har 86 av 1148 V75-omgångar betalat mer än tio miljoner: 7.5%.

V75-1: Silver, autostart, medeldistans
Silverloppet för två veckor sedan skulle stå mellan Breedlove och Narold Vox. En finsk guldsegrare mot en svensk dubbel silvervinnare. På förhand en jämn och öppen match. Analysen av dessa två var riktig, det skilde bara några cm i mål mellan dem. Men en sak förutsåg varken Spelarna eller jag: 1 Namale Kronos var totalt överlägsen. Han var bara ett par längder före favoriterna i mål – men han svarade för den överlägset bästa prestationen. Han fick nämligen sämsta tänkbara löpningsförlopp. Från spår 12 över kort distans hamnade han föga oväntat sist utvändigt. Men med en formidabel 09-spurt var han först i mål ändå, trots sistaplatsen in på upploppet.

En likadan prestation igen räcker förstås och blir över. Nu ställde spårlotten till det och gav honom det enda läge från vilket han inte är ”klar”. Givetvis vinner han från alla utvändiga positioner över denna mer gynnsamma distans – och självklart också från ledningen. Men nu finns en påtaglig risk att han blir fast invändigt.

Om kusken är vaken bör dock luckan kunna komma någon gång under loppets gång. Det är det givna u-tipset, men tvivlen kan möjligen motivera gardering.

Favoriten 4 Octopus påminner lite om stallkamraten Ragata som startade i det senast avgjorda V75-loppet: En fantastisk topprestation i karriären, aldrig lika bra förr eller senare. Om han presterar som vid segern för fyra starter sedan är det en fin segerchans här – men hur sannolikt är detta? En mycket svårbedömd vinstchans.

2 Knifetown Action är spetshästen och han går ”bara” i ledningen. Därifrån har han visat en helt annan kapacitet. Trots det släppte man ledningen näst senast och förlorade segern på det. Gör man samma igen? Åter en svårbedömd segerchans, eftersom den beror på kuskens infall.

12 Time Machine är den enda som kan mäta sig med tipsettan i kapacitet. Bästa hästarna är också de mest formstarka, därav etta-tvåa i turordningen. På sidan 93 finns en tabell som visar vad detta betyder just i Silverdivisionen! Men stallformen överlag just nu... det var tre månader man vann V75 senast, då just med Time Machine. Och i vanliga lopp har segerfrekvensen legat kring noll en hel månad faktiskt.

Loppspecifik statistik finns på sidorna 86-88. Där ser man bland annat, att favoritens grundchans ligger på 18% under rådande omständigheter. Man finner också ett positivt indextal för tipsettans innerspår.

V75-2: Stolopp, tillägg, medeldistans. Strukna: 8, 13
Bästa hästen eller spetshästen? 10 Uranium eller 7 Quick on the Draw? I det här loppet finns i alla fall inte anledning att klaga på Spelarnas ranking.

Spelarna tycker det är jättefördel spetshästen och gör den till storfavorit. Jag vet, att ledaren vinner oftare än ”bästa hästen”… men kan inte låta bli att förorda den senare. För det första kan favoriten vara borta direkt. Hon har galopperat i 10 av 21 starter, och då hon gått felfritt har det i princip uteslutande varit autostart.

Sedan verkar favoriten sprinterbetonad. En enda gång har hon vunnit över medeldistans; det var för drygt ett år sedan i ett lopp ”för hästar med max 25’”. V75 är lite annorlunda…

Samtidigt är 10 Uranium grymt bra. Hon kommer att bli miljonär. Hon visade toppform vid överlägsen seger senast och gynnas tydligt av att det inte är kort distans. Och motståndet alltså… så här dåligt brukar hon inte tävla mot.

Förra veckan vann en 8:e-rankad fyraprocentare i stoloppet med tillägg. Veckan före det segrade 3 Cash’em Online som 10:e-rankad enprocentare. Nu börjar de där stoskrällarna trilla in, som jag efterlyste för just ett par veckor sedan. Tidigare under året har de nämligen lyst med sin frånvaro, och man ”vet” samtidigt att det kommer några rejäla skrällar i sådana här lopp varje år. Ytterligare några kommer, och det kan mycket väl bli här – om tipsettan kommer bort. Hon har sju raka felfria, men 3 galopper på 22 starter 2013-14.

Loppspecifik statistik finns på sidorna 166 och 187. Där ser man de ovanligt många storskrällarna, men också att båda favoriterna gynnas av sina respektive spår. Ett par strykningar gynnar också de mest betrodda.

V75-3: Guld, autostart, kort distans 10-hästarslopp. Struken: 7
4 Shaq is Back är en överspelad häst. Fyra segrar har det blivit i år, till odds i intervallet 1.0-1.2. Senast gav han sig från ledningen, men besegrade hästar som David Sisu, Victory Hill och Conrads Epilog. På detta blir han nu favorit i Guld.

Ifjol vann favoriten fem lopp. Fyra billiga, men också en riktig gulddivision (150’ i Kalmar, juni). Då besegrade han Photo Sea och Clear Sign.

Daniel Redén har som bekant haft en lång svacka i år. I V75-statistiken avspeglas det i, att han inte lyckats pricka in någon av de fem tidigare favoriterna, vilka i snitt varit spelade till 37%. Blir det miss här kommer han upp i delad förstaplats med Adrian Kolgjini, som bränt med sex favoriter i år.

6 Chelsea Boko var framgångsrik som treåring, men sedan har han stagnerat. Som 4-5-åring har det blivit en seger; i ett lopp i Solvallas fyraåringsserie. Normalt har han ingen chans i Guld, men just det här loppet är av sällsynt usel kvalitet. ”Ingen kan vinna”. Stallformen finns där i alla fall.

3 Beer Summit spetsvann ett lika dåligt guldlopp för fyra starter sedan. Sedan har han varit betydligt sämre i tre starter, men om man nu inte släpper ledningen så ska det ändå vara loppets bästa segerchans.

Statistiken finns på sidorna 53-54. Favoriten gynnas tydligt av sitt spår. Allra bäst är dock spår 5 – man ser, att det är det enda som genererar vinst vid regelbundet spel. I år har tre sådana här lopp avgjorts, ett har vunnits från spår 5 till 5 gånger.

V75-4: Klass II, autostart, lång distans
Under V75:s första drygt tjugo år, 1993-2013, avgjordes 13 sådana här lopp. Lite drygt ett vartannat år alltså. Man kan följa resultaten från alla dessa på sidan 154.

I år är det här redan det tionde Klass II-loppet med förutsättningarna 2640a! 22 avgjorda lopp hittills alltså, och alla vinnare har rankats 1-5. Detsamma gäller för de tre lopp som avgjorts med open stretch och de sex lopp som avgjorts med vinklad vinge. Föga förvånande verkar den långa distansen skrällhämmande – det ser man även i jämförelsen på sidan 143.

Favoriten blir en av omgångens svagare, och så brukar det vara i Klass II. På sidan 144 finns tillförlitlig statistik över svagfavoriter i klassen. Dessa infriar så ofta som 36%! Det är avsevärt mer än de spelas.

På sidan 40 finns också intressant statistik, som inte är klasspecifik. Den visar att de allra svagaste favoriterna, de som inte spelas mer än till 15-20%, infriar så ofta som i 30% av loppen. De har alltså ungefär dubbelt så god chans som sin spelprocent! Och fenomenet verkar vara starkare i Klass II än i andra klasser.

En förklaring till detta, är att Spelarna blivit mycket bättre på senare år, på att utse rätt favorit i de jämnaste loppen. Den som spelas mest mot slutet, sista timmen före inlämning, är också den som segrar. I skrivande stund slåss 2, 7, 9 och 12 om favoritskapet. Den som studerar spelutvecklingen sista timmen ser vem som är ”rätt” favorit av dessa, och har funnit en spik!

På sidorna 34-35 finns pålitlig spårstatistik. Den ser lite annorlunda ut i långloppen, där det är extra viktigt att trava på innerspår. Därför visar spåren 1 och 9 mycket bättre resultat än de gör över kortare distanser (överskådlig jämförelse på sidan 38!). Av samma anledning är spåren 2 och 10 klart sämre i långloppen: Härifrån startar man ju i andraspår.

Ofta läser man att ”spår 12 betyder mindre över den långa distansen”, men i jämförelsen på sidan 38 finner man att läget faktiskt är extra missgynnsamt i långloppen. För att inte tala om hur det spelas: Kolla den överskådliga uppställningen på sidan 39..! I kortdistansloppen går man ihop om man spelar spår 12, i medeldistansloppen får man tillbaks lite mer än snittet – medan man i långloppen bara får 2/10 av insatserna i retur från det räliga läget.

V75-5: Kallblod, två tillägg, medeldistans. Strukna: 3, 10
63 sådana här lopp har avgjorts tidigare, det är tillräckligt för att man ska kunna se mönster i statistiken. Man kan nog ha lite extra nytta av statistiken i det här loppet, där ”ingen annan” har koll på den. På sidan 243 finns intressanta siffror.

Favoritskapet blir ett av de svagare, och så brukar det vara i den här typen av lopp. I den gruppen är underlaget pålitligt. I år har tre sådana här lopp avgjorts, alla med ganska svaga favoriter. Vinnarna har rankats 2, 3, 4 och det förstärker det intressanta mönster man ser: Vinnaren finns rankad 1-8, och det är jämna chanser dessa sinsemellan! Favoritens grundchans är bara 15%.

Man ser också något annat intressant: Hästarna längst bak är mest missgynnade och de längst fram har bäst chanser. Detta faktum blir extra intressant av, att Spelarna tror att det är exakt tvärtom. Man spelar därmed de längst bak mest, och de där fram minst. Jämför oddsnivåerna i mellantabellen! Faktiskt är det så, att man plussar om man spelar vinnare på alla startvoltens hästar i alla lopp… så underspelade är dessa!

Norgetävlande kallblod är enormt gynnade när de kommer till Sverige. 12 Art Kjarvald provade i senaste starten och det slutade som det brukar: Med plättlätt seger. Här avgör starten i vanlig ordning mycket och det är nog en fördel med svensk kusk i sulkyn när man lottats till springspår. Det lutar åt spets eller dödens efter nåt halvvarv. Ove A Lindqvist har för övrigt infriat med 3 av 6 favoriter på V75.

15 Hallsta Lotus har förstås överlägsna meriter, men pålitligt som en klocka har han tappat formen till hösten. Sist presterade han ingenting alls. Och han gillar inte att gå bakifrån. Fyra gånger har han startat med 40 m tillägg över 2140 m och inte vunnit någon – faktiskt har han inte ens varit på plats.

Nä, om favoriten bommar så ska man ha streckat spetshästen. Det är hästen med fältets vackraste namn, 5 Kling Jens. Den är underspelad förstås; statistiken visar ju att alla på start alltid är det.

V75-6: Klass I, autostart, medeldistans. Struken: 12
3 BBS Florino har gjort flest starter av alla, 51 st. Men han har aldrig vunnit ett lopp med mer än 35’ i förstapris. För fyra starter sedan tog han ledningen i V75 i ett kortdistanslopp – men var trött 150 m från mål. Kusken har 2 i segerprocent i år, och samma förra året. Inga platsplaceringar på V75 under perioden. Det här ser inte ut som en stark favorit – trots spetschansen.

1 Sonata Ås har provat storlopp fyra gånger i rad och var bäst senast, som tvåa på V75. För dagen är hon nog bästa hästen i det här (sällsynt svaga) fältet.

Loppspecifik statistik finns på sidorna 131-132. Jag tycker det är svårt att få fason på det här loppet. En detalj man kan notera, är att de två sistarankade vinner 6% av loppen i försök (som här), mot bara 1% i finalerna, som alltid avgörs med samma förutsättningar. Här får det nog bli helgardering.

Notera också att det finns massor av intressant specialstatistik kring exakt sådana här lopp på uppslaget 32-33! Och på sidan 135 kan man utläsa hur startspåren inverkar på galopprisken.

V75-7: Brons, autostart, kort distans. Struken: 5
För fem starter sedan provade 1 Pedro Bi V75 från samma läge. Från ledningen fick han då ge sig mot Send in the Clowns – en spektakulär anti-merit, med tanke på hur denne presterat före och efter.

För tre starter sedan utkämpade han en strid med notoriske ickevinnaren 10 Matrix Revolution. Loppet var så dåligt, att någon av dem måste vinna. 1 Pedro Bi gav sig åter som storfavorit och MR tog sin enda seger på flera år.

Jag tror att favoriten helt enkelt är en häst som inte vill vinna.

12% av alla hästar lyckas hålla upp ledningen från innerspåret (sidan 33). Pedro Bi har tagit ledningen en gång på tre försök – i det nämnda loppet för fem starter sedan. Då blev han dock överflyglad, och lyckades ta sig ut för att överta efter 350 m. Då var det kort distans som här – ändå tröttnade han. Den gången var det Klass I, nu Brons – mycket tuffare motstånd.

Hästen tävlade i V75 så sent som i lördags. Då var han tidigt trött från rygg ledaren och visade att han saknar form. Han är för övrigt van att tävla barfota – frågetecken för hur det fungerar på Hagmyren.

Tränaren Reijo Liljendahl har haft ett fantastiskt år, men de senaste placeringarna i V75-sammanhang lyder 0-3-0-0-3-3-d-2-2-2-6-0-0-0-0-0. Sexton raka utan seger och särskilt svaga placeringar på slutet. Annars vinner man 20% av loppen (och borde alltså haft tre segrar under perioden).

Kusken har bara varit V75-favorit en gång, men har ett mindre roligt rekord på V86: Sju favorituppsittningar, ingen seger.

1 Pedro Bi tippas i Guiden och Ronden, Expressen och Aftonbladet, och blir storfavorit på spelet. Jag kan inte minnas när jag såg en så dålig storfavorit senast – är det inte rentav så, att alla motståndare i fältet har en bättre segerchans?

”Jag bedömde det som att vi inte skulle kunna vinna om jag svarade” förklarar kusken bakom 12 Raz Mackenzie sitt agerande i lördags, då han släppte ledningen efter halva loppet. Det visade sig vara en felbedömning – istället blev han näst sist. Den enda som var efter i mål, var den han släppte ledningen till… ”Istället gick nu hästen i mål utan att vara tom på krafter och därför provar vi igen.” Jojo, surprise. (Citaten hämtade ur V75-Guiden).

12 Raz Mackenzie var bästa hästen sist, och det är han igen. Men: Då stod det ledningen skriven i programmet. Spår 12 över kort distans innebär något helt annat – ganska ofta hamnar man sist från det läget. Är han verkligen SÅ mycket bättre, att han kan vinna ändå? Intressant statistik över vad utgångslägena betyder i just sådana här lopp finns på sidorna 104-105. Man finner att 12:e-spåret inte är så hopplöst som många säkert tror. Det visar bäst siffror av bakspåren, och mer än dubbelt så många segrar som innerspåret…

Innerspåret är extra missgynnsamt just i Brons. Högst upp på sidan 105 finns en specialjämförelse som visar skillnaden i utfall mellan de gånger favoriten har ”bra” och ”dåligt” spår. På samma sida ser man att spåren 2 och 5 är överlägsna jätteplus – men sen är spår 12 faktiskt inte långt bakom på en fjärdeplats.

På sidan 104 ser man, att spår 5 inte bara är överlägset bäst, det är också det mest underskattade och det som lönar sig överlägset bäst på vinnarspelet. I år har bara sju sådana här lopp avgjorts. Tre av dessa har vunnits från det idealiska femtespåret till ett sammanlagt vinnarodds om 27 gånger.

Här är det inte säkert att spårlottvinnaren 6 Solöns Rangel är bra nog att vinna. Men en annan sak är säker: Hästen underspelas i förhållande till verklig chans.

Fem favoriter har haft innerspår under 2013-14, ingen har infriat.

Avslutningsvis ett system!
1 Namale Kronos
10 Uranium
3 4 5 6
[Spelarnas slutliga val]
12 Art Kjarvald
Alla
2 3 4 6 7 8 9 10 11 12

220 kr kostar det där. Det blir riktigt spännande om man lever efter fem… På förhand ser det urstarkt ut, tre ”köpta” lopp och riktigt bra spikar. Det är V75-4 som kan vara stötestenen, men jag räknar med att den som får förtroendet imorgon har en chans kring 1/3 och därmed ett högt spelvärde. Man får följa hur spelet utvecklar sig i just det loppet den sista timmen före inlämning.

Lycka till med spelbesluten!

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
mr_stylez (+7), TOBYTYKE (+7), fesk (+7), Heuer (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-10-04, 17:20   #2
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 4 751
Sharp$: 1541
Standard

Idag blev det som det brukar när medelsystemet som är kvar inför V75-7 har många streck kvar i sista avdelningen. Pedro Bi fanns kvar på 85.3% av de kvarvarande systemen. Helt enkelt en omvänd TV-systemseffekt.

Hästen var streckad på 47.75% av samtliga rader men bara på 39.82% av de rader som hade chans på alla rätt inför V75-7. De knappt 8% som det diffar på var jämnt fördelade på övriga hästar med lite extra på den enda den ende som var överspelad i någon större omfattning, #12. Många satt med många streck kvar och då är det helt naturligt att ca 85% har med favoriten. Vi ser även att det inte är något märkbart överrens på någon av skrällarna. Vilket också är helt naturligt. Många satt med många streck kvar.

Vinnaren var streckad på 9.8% jämfört med 9.29% av samtliga rader.
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td