Jag förstår ju att intresset och förväntningarna är oerhört stora för min genomgång av Western Conference baserat på det otroliga snacket som Eastern Conference startade (tack Misär för att du iallafall skrev något

). Men lik förbannat så sitter jag här nu och tänkte försöka ta mig igenom Western också för att se vad vi kan ha att se fram emot där.
Central Division:
Central består som bekant av 7 lag, ensam majestät som minsta divisionen i NHL nu när Pacific har blivit med Vegas. Lagen är:
- Nashville Predators
- Minnesota Wild
- Dallas Stars
- St. Louis Blues
- Winnipeg Jets
- Chicago Blackhawks
- Colorado Avalanche
Nashville Predators:
Laget som sånär klarade av att snuva Penguins på sin andra raka Stanley Cup men som föll i finalen. Inget snack om att de har ypperlig chans att gå hela vägen i år också, med ett grundlag som är i princip intakt och som har spetsats till lite extra i from av Nick Bonino, Alexei Emelin och Scott Hartnell.
På målvaktsidan är det finländaren Pekka Rinne som står även i år efter att ha gjort en bra säsong förra året. Bakom honom finns landsmannen och det stora framtidshoppet Juuse Saros som fick chansen i 21 matcher förra säsongen och hade ganska otroliga 2.35 GAA och 92.3%. Det är bättre än vad Rinne hade (förvisso över 61 matcher), och Saros är bara 22 år gammal.
Backmässigt är det en fantastisk uppsättning de har att leka med i Nashville. Ellis, Josi, Ekholm, Subban, Yannick Weber och Alexei Emelin. Det är namn som får en backfanatiker att dregla utan tvekan. Förmodligen NHLs starkaste backuppsättning och med Rinne och Saros i mål så lär Goals Against-kolumnen vara ganska lågmäld för Predators.
Minnesota Wild:
Wild tog sig till slutspel förra året men åkte ut i första rundan mot Blues. I år har man kastat om en del i laget för att försöka nå längre, men jag tror att det blir en backlash utav bytena som har skett. Man skickade iväg Jason Pominville och Marco Scandella (tillsammans 60 poäng) till Buffalo i utbyte mot Tyler Ennis (13P) och Marcus Foligno (23P).
I målet återfinns som vanligt Devan Dubnyk med förstaspaden i högsta hugg. Lite ojämn stundtals men har en otrolig högstanivå, så att om formen kan toppas till de tighta matcherna så kan Wild gå långt på att bara göra 1-2 mål per match. Bakom Dubnyk finns Alex Stalock och Niklas Svedberg som får slåss om andraspaden. Min gissning är att Stalock tar den och att Svedberg hamnar i Iowa (AHL).
Backsidan innehåller arbetshästen på 32 vårar i form av Ryan Suter, som dessutom har skrivit kontrakt till 2025 (!), jag anar en ny Chara. Runt omkring Suter finns det en ganska klar Top4-uppsättning med Brodin, Dumba och Spurgeon, men bakom dessa ser det lite tunnare ut och det kan bli problematiskt i längden för Wild.
Anfallet är av typen "många svaga kan slå enstaka starka", där man har ett gäng som ligger runt 60 poäng och Granlund som vann interna skytteligan på 69 poäng. En bit ifrån McDavids 100 poäng så att säga.. Jag är osäker på om Ennis och Foligno kan bidra särskilt mycket poängmässigt till det här laget, då Foligno är mer av en hårt jobbande, jobbig, jävel medan Ennis har visat dalande form under några år. Mycket kommer att hänga på Granlund, Staal, Koivu och Niederreiter skulle jag säga.
Jag tror absolut att Wild når slutspel, men jag vet inte om de kommer längre än 2a rundan i år, eventuellt ut i första till och med.
Dallas Stars:
Dallas hade något bra på gång för 2 säsonger sedan när man tog sig till andra rundan i slutspelet, men förra säsongen så var det något som inte fungerade. Målvaktssidan var för dålig med Lehtonen i spetsen och Antti Niemi bakom. Men, laget är förbättrat till i år och kommer slåss för att ta sig till slutspel och har en fördel att spela i Central som i övrigt kan ses som den mest försvagade divisionen.
Målvaktssidan har förstärkts med Ben Bishop som, om han håller sig hel, kan göra underverk för ett lag som har så mycket potential men som har blivit straffade om och om igen av finska Schweizerostar i mål. Kan ge mental styrka till laget att äntligen ha en målvakt som man litar på bakom sig.
Backsidan är i princip intakt från förra året förutom en förstärkning i form av Marc Methot som kommer bli väldigt intressant att se, och som förmodligen kommer spela med Klingberg vilket i sin tur kan hjälpa Klingberg att ta det extra steget som Dallas behöver att han tar.
Anfallssidan har tappat Cody Eakin (Vegas) och Ales Hemsky (Montreal) men har fått in Martin Hanzal, Tyler Pitlick och Alexander Radulov som får ses som förstärkningar till ett redan otroligt kompetent anfall. Jamie Benn, Tyler Seguin, Jason Spezza, Radulov, Hanzal och Radek Faksa. Inga dåliga namn, men vi får inte glömma Janmark som såg bra ut för 2 säsonger sedan men som missade hela förra säsongen på grund av skada.
Dallas har chans att ta sig långt i år, kan det till och med bli Stanley Cup? Inte omöjligt, men oddsen som finns lockar inte riktigt till spel (15-20x).
St. Louis Blues:
I Blues har vi en liknande situation som i Islanders. I Brooklyn handlar det om att Tavares och Eberle skall hitta varandra, här i St. Louis handlar det om att Tarasenko och Brayden Schenn skall leka bra ihop. Schenn kommer senast från Philadelphia och förväntas vara förstacenter trots att han startade i andralinan i nattens match. I övrigt så har det skett stora förändringar i anfallssidan där spelare som Jori Lehterä, David Perro, Nail Yakupov och Ryan Reeves få lämna plats åt nya spelare i Blues.
Målvaktssidan får anses vara den starkaste delen, där Jake Allen och Carter Hutton visade att de är två toppmålvakter som absolut kan ge några extra W's till Blues.
Backsidan tappade stjärnbacken Kevin Shattenkirk efter 60 matcher av förra säsongen och det kommer kännas. Turligt nog för Blues så finns det många andra backar med hög kvalitet i form av Pietrangelo och Colton Parayko (Parayko 1 mål inatt och Pietrangelo 2 mål) men också Bouwmeester. Bakom dessa återfinns Carl Gunnarsson och Joel Edmindson. Finns mer bredd att ta av vid skador så backsidan ser ändå ut att vara stark inför säsongen.
Anfallet hänger som sagt på att Tarasenko spelar riktigt bra i år igen och att Brayden Schenn kan komma in i laget och "make magic" från första start. Det finns fler spelare som hade varit värda att nämna i laget men jag tror att det räcker att säga att laget ser starkt ut på pappret. Spännande at tse om Jordan Kyrou (född 1998) får chansen efter att ha gjort 94 poäng för sitt Sarnia Sting i OHL trots att laget slutade på en 4e plats i sin division.
Slutspel känns ganska sannolikt i år igen, men några pusselbitar behöver falla på plats innan det är helt givet.
Winnipeg Jets:
Jag såg första två perioderna mot Toronto inatt så det kan ha viss inverkan på varför jag tror att vi kan hitta Winnipeg i botten på Central Division, för satan vad dåligt dom spelade igår. Man tog in Steve Mason inför säsongen och hans första match var ingen fröjd att se (bortplockad efter 5-0 i början av 3e perioden).
Backsidan är på pappret en start uppsättning med backar, framförallt Byfuglien och Jacob Trouba men då måste även deras respektive backpartners steppa upp något steg. Det görs alldeles för lite poäng från backarna i Jets förutom Buff och Trouba vilket är problematiskt när inte heller anfallsspelarna kan göra tillräckligt med poäng.
Anfallssidan har bra spelare i form av Patrik Laine, Mark Scheifele och Nikolaj Ehlers. Utöver dessa finns också Wheeler och Little att tillgå som är bra spelare. Däremot måste man steppa upp även på den här delen då jag ser det som att det släpps in lite för många mål för att någon av dessa spelare skall ges chansen att inte spela på topp hela säsongen.
Det krävs topprestation från alla lagdelar för att nå slutspel i NHL och jag är osäker på om Jets har vad som krävs i år för att nå dit.
Chicago Blackhawks:
Jag har en känsla av att jag trampar en del på tårna när jag säger att jag tror att Blackhawks riskerar att missa slutspel i år, men jag står för det. Man vann Western Conference förra säsongen men har gjort otroligt många förändringar i år. Varför? För att lönetaket existerar och de måste välja om de vill ha kvar superstjärnorna som Toews och Kane, eller om de vill satsa på ett mer balanserat lag. Blackhawks valde det förstnämnda och då var det bara att säga hejdå till spelare som Hjalmarsson, Krüger, Oduya, Panarin, Van Riemsdyk och Scott Darling. Ganska tunga namn (framförallt Panarin) som försvinner och lämnar ett Blackhawks som ser rejält försvagat ut i år. Dessutom har Marian Hossa bekräftat att hela säsongen missas på grund av allergi mot sin utrustning.
Målvaktsidan består nu istället av Crawford som fortsatt förstamålvakt och Anton Forsberg som backup. Forsberg är ett ganska oprövat kort efter att knappt ha fått chansen att visa någonting med Columbus Blue Jackets, så vi vet egentligen inte hur han står sig i NHL.
Backsidan har försvagats rejält i och med förlusterna av tidigare nämnda backar (Oduya, Hjalmarsson, Campell och van Riemsdyk). Istället så förväntas "gamlingarna" skola in nya yngre förmågor för att föra Blackhawks till ett slutspel igen, vilket är en oerhörd utmaning under säsongen.
Anfallssidan är lite liknande med många unga ansikten som skall försöka ta plats och föra laget till triumfer, men som får hjälp av mer rutinerade spelare som Toews och Kane samt "hemvändarna" Brandon Saad och Patrick Sharp. Klar försämring av anfallssidan likaså och det barkar åt att Blackhawks missar slutspelet i år. Mest spännande i år blir förmodligen att se Alex DeBrincat spela hockey på hög nivå. Han må vara ganska liten, men jag tror inte att det stoppar honom alls. Det är ganska otroligt att en så kvailtetsfylld spelare blir vald så sent som DeBrincat blev vald (önskade verkligen att Sabres skulle valt honom istället).
Colorado Avalanche:
Colorado ja, det så otroligt bra laget för tiotalet år sedan som nu befinner sig i botten av ligan. Jag tror att man stannar där åtminstone ett år till innan något nytt kan hända. Man har tagit in Jonathan Bernier för att täcka upp bakom Semyon Varlamov.
Målvaktsmässigt handlar det om huruvida Varlamov kan studsa tillbaka eller inte. Jag är inget fan av Bernier sedan hans tid i Leafs där han stundtals glänste till men många gånger gjorde misstag som ingen målvakt borde göra på den här nivån. Skadar sig Varlamov så är Colorado sämst i NHL. Håller Varlamov sig hel så ökar chansen att de kan lämna något lag bakom sig men att de garanterat missar slutspel ändå.
Backsidan ser tragisk ut där egentligen bara Eric Johnson och Tyson Barrie är namn värda att nämna. I övrigt består uppsättningen av breddspelare som Avs får hoppas kan ta sig an större roller för att ge laget någon slags möjlighet att undvika sistaplatsen.
Anfallsmässigt så är det många frågetecken. Kommer Matt Duchene spela för Avalanche? Ryktena går och går och går, så det är intressant att följa. I övrigt finns det kvalitet att hämta i form av MacKinnon och Landeskog framförallt, med Yakupov som nyintagen skall försöka få igång sin karriär igen efter en medioker säsong i St. Louis.
Nja, Colorado får nog nöja sig med att ligga kvar runt botten och slåss om att inte skämma ut sig fullständigt när säsongen summeras.